בשנים האחרונות הולך ומצטבר חומר רב על ויטמין D ועל תרומתו הדומיננטית לבריאותנו.
מחקרים רבים מצביעים על קשר ברור בין רמת ויטמין זה לשורה ארוכה של בעיות בריאות כמו: מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות סרטן, אוסטיאופורוזיס ועוד. כמו כן, נמצא קשר ישיר בין מחסור בוויטמין D
והשמנה בקרב מבוגרים. ההנחה של החוקרים הייתה שקשר כזה אופייני רק למבוגרים אך מחקר חדש שתוצאותיו פורסמו בשנת 2009 ב- Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (1 ) מצביע על אפשרות שמחסור בוויטמין D קשור גם להשמנה בקרב אוכלוסיה צעירה. במחקר השתתפו 90 נשים בגילאים 16-22 מאזור קליפורניה. הפרמטרים שנמדדו היו משקל גוף (אחוזי השומן), גובה, מבנה העצם (שנבדק באמצעות צילומי רנטגן ואולטרא סאונד) ורמת ויטמין D בסרום.
תוצאות:
- בקרב 59% מהנשים נמצא חסר של ויטמיןD.
- בקרב 41% מהנשים נמצאה רמה תקינה של ויטמין D .
- נמצא קשר שלילי ברור בין רמת וויטמין D לאחוזי השומן ברקמות. כלומר, ככל שרמת הוויטמין
הייתה נמוכה כך גדלו אחוזי השומן.
- נמצא קשר חיובי בין רמת הוויטמין לגובה. כלומר, ככל שעלתה רמת הוויטמין עלה הגובה.
- לעומת זאת, שלא כצפוי, לא נמצא קשר בין רמת וויטמיןD לצפיפות העצם.
מסקנת החוקרים:
מחסור בוויטמין D קשור לעליה ברקמות השומן והפחתה בגובה אבל לא נמצא קשור לצפיפות העצם.
בד בבד עם הגילויים החדשים על חשיבותו ותרומתו הגדולה של וויטמין D לבריאותנו, הולכת ומתבהרת לגביו תמונה עגומה. מסתבר שבעיית המחסור בוויטמין חיוני זה היא חמורה ומגיעה למימדים של אפידמיה. כאמור, משמעות הבעיה היא הגדלת הסיכויים למצבי חולי רבים. לכן, כאמצעי של גילוי מוקדם ורפואה מונעת, יש לעודד את הרופאים לבצע למטופליהם בדיקת דם לבירור רמת הוויטמין בסרום. מאחר והוויטמין נוצר בעור בעזרת קרני השמש ולא ניתן לספק את המחסור בוויטמין ע"י תזונה, אין ברירה אלא להמליץ לאוכלוסיה שתאובחן כסובלת ממחסור, על נטילה קבועה של הוויטמין בכדורים או בטיפות.
1. J Clin Endocrinol Metab. 2009 Jan;94(1):67-73. Epub 2008 Nov 4., Vitamin D status and its relationship to body fat, final height, and peak bone mass in young women.