עודף משקל הוא ללא ספק אחד מגורמי הסיכון המרכזיים להתפתחות של מחלות רבות, וביניהן מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם ועוד. קביעה זו הוכחה באין ספור מחקרים מדעיים. בצדק הוגדרה בעיית ההשמנה כמגיפה עולמית – מגיפה אשר הולכת ומחמירה מיום ליום והצפי לעתיד הוא חמור יותר.
עולם המדע והרפואה, הגיע למסקנה שמחובתו לפעול בנחישות ובלי לחסוך מאמץ ומשאבים, כדי לנסות לפתור בעיה חמורה זו שמאימת על בריאות האנושות כולה.
עד לפני זמן לא רב, נהוג היה לחשוב ולהאמין שהסיבות להשמנה הן בעיקר תזונה לקויה, עתירת קלוריות וחוסר פעילות גופנית. היום ברור למדענים שהסיבות הן הרבה יותר עמוקות ומורכבות. הערכה היא שקיימים גורמים נוספים המשפיעים על הוויסות האנרגטי בגוף שעשויים לגרום להשמנה.
עולם המדע והרפואה מגויס כדי לזהות גורמים אלה. מאות מיליוני דולרים מוקצבים למחקרים בנושא זה ממש בימים אלה. המחקרים מתמקדים בשלושה תחומים עיקריים:
- חיידקי המעיים
- מחסור בשינה
- ממתיקים מלאכותיים
הקשר בין חיידקי המעיים להשמנה
דגש מיוחד ניתן לחקר חיידקי המעיים והשפעתם על הוויסות האנרגטי בגופנו, שכן מדענים רבים סבורים שבנושא זה טמון פוטנציאל גדול לקידום פיתרון בעיית ההשמנה העולמית. עד כה, בוצעו מחקרים רבים שממצאיהם אכן מצביעים באופן ברור על כך שלחיידקי המעיים יש השפעה על הוויסות האנרגטי בגופנו.
בעיתון הבריאות Nature פורסמו עד כה למעלה מ – 500 פרסומים מדעיים בנושא זה. גם בגוגל ניתן למצוא מאמרים רבים כאשר מקלידים את הנושא:
Contribution of the gut micro biota to the obesity epidemic.
מממצאי מחקרים רבים עולה כי במעיים קימות שתי קבוצות עיקריות של חיידקים. קבוצה אחת, אופיינית ודומיננטית יותר בשמנים (חיות מעבדה ובני אדם), וקבוצה שנייה אופיינית ודומיננטית יותר ברזים.
כלומר, קיים שוני ביחס בין שתי קבוצות חיידקים אלה במעיים של שמנים ורזים. נמצא ששוני זה משפיע על היכולת להפיק אנרגיה מן המזון. לקבוצת החיידקים הדומיננטית יותר בקרב השמנים יש יכולת טובה יותר להפיק ולנצל אנרגיה מן המזון.
בחרתי להביא כאן סקירה קצרה של אחד מהמחקרים שבוצע באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס ותוצאותיו פורסמו בחודש נובמבר 2006.(1)
המחקר בוצע על בני אדם ועל עכברים. בהשוואה בין עכברים שמנים לעכברים רזים, ובין בני אדם שמנים לבני אדם רזים, נמצא כי יש שינוי ביחס שבין שתי קבוצות עיקריות של חיידקי מעיים. קבוצה אחת הייתה אופיינית לשמנים ושנייה לרזים.
בדיקות ביוכימיות הוכיחו ששינויים אלה משפיעים על חילוף החומרים בגוף. נמצא כי לחיידקי המעיים של עכבר שמן יש יכולת טובה יותר להפיק אנרגיה מן המזון הנאכל.
כמו כן, נמצא כי גם הורי העכברים השמנים שנבדקו, היו שמנים. מסקנת החוקרים הייתה שתכונה זו ניתנת להעברה לצאצאים.
שתי שאלות מהותיות מעסיקות היום את המדענים:
- מה גורם לשוני בחיידקי המעיים בין שמנים לרזים?
- האם ניתן להשפיע על חיידקי המעיים באופן שהסוג האופייני לרזים הוא אשר יהיה הדומיננטי ?
כדי לקבל תשובות לשאלות חשובות אלה, מתבצעים היום מחקרים רבים. חלק מהמחקרים בודקים האם וכיצד אורח חיים יכול להשפיע על חיידקי המעיים. בחרתי להביא כאן סקירה של אחד מהמחקרים המעניינים שתוצאותיו פורסמו לפני כחצי שנה (2) :
במחקר השתתפו 39 בני נוער, בטווח גילאים של 13-16 שנים. ממוצע BMI 33 (חלק מהמשתתפים היו עם עודף משקל פתולוגי (Obese). המחקר נמשך 10 שבועות, במהלכם הפחיתו המשתתפים את הצריכה הקלורית (ההפחתה הייתה בטווח של 10-40% מהצריכה הקלורית היומית בשגרה), והגבירו את הפעילות הגופנית.
מדדים שנבדקו:
- בדיקות כימיה בדם שנלקחו לפני ואחרי ההתערבות.
- נעשה אבחון ואפיון מדויק של חיידקי המעיים.
תוצאות:
- נצפתה הפחתה משמעותית בסוג מסוים של חיידקים באופן פרופורציונאלי להפחתה במשקל וב-BMI בקרב כל בני הנוער.
- לעומת זאת, נצפתה עליה בסוג אחר של חיידקים בקרב בני נוער שהפחיתו ממשקלם יותר מ-4 ק"ג.
מסקנות החוקרים:
חיידקי מעיים מסוימים קשורים לשינויים במשקל גוף בקרב בני נוער שנמצאים בטיפול התערבותי של אורח חיים. תוצאות אלה מצביעות על קשר אפשרי בין תזונה , חיידקי מעיים וחילוף החומרים של המארח (הגוף המארח את חיידקי המעיים).
אי אפשר לסיים מאמר זה בלי להזכיר, ולו בכמה משפטים, את המפגע החמור ביותר של חיידקי המעיים- האנטיביוטיקה כמובן. טיפול אנטיביוטי פוגע קשות בחיידקי המעיים הטובים (הפלורה הטבעית).
מחקרים מדעיים מוכיחים שפגיעה זו עלולה לגרום לעליה במשקל.(3 )
לכן, חשוב מאוד להקפיד ליטול פרוביוטיקה כתוסף מזון, למשך שבועיים ימים מסיומו של טיפול אנטיביוטי. במצבים בריאותיים, בהם ניתן טיפול אנטיביוטי קבוע ומתמשך לאורך זמן רב, חובה ליטול כל יום כמוסה של פרוביוטיקה בטווח של לפחות שעתיים מנטילת האנטיביוטיקה.
מראה מקום
- An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest, 7 November 2006 (Wash U)
- International Journal of Obesity (2009)33, 758-767: doi:10.1038/ijo.2008.260: Shifts in clostridia, bacteroides and immunoglobulin-coating fecal bacteria associated with weight loss in obese adolescents
- Cani Petal: Diabetologia/Diabetologia/ 2007