לאחרונה אירעו בארץ כמה מקרים של פגיעה חמורה בקרב אנשים ששתו משקאות אלכוהוליים שהכילו כמות חריגה של מתנול. בד"כ מדובר באלכוהול זול ומזויף. באחד המקרים הנפגע היה גבר בן 36 מצפון הארץ שהתעוור בשתי עיניו לאחר ששתה משקה אנרגיה שאותו מהל במתנול. הרופאים קבעו שהעיוורון בלתי הפיך.
בעקבות אירועים אלה, בתאריך 6.7.18 התפרסמה בעיתון 'ישראל היום' מודעת אזהרה לציבור ובה הוצגו צילומים של כ-30 משקאות שונים המכילים מתנול. במודעה שפורסמה מטעם 'משרד הכלכלה והתעשייה' צוין מידע שנמסר ממשרד הבריאות לפיו "מתנול הוא חומר רעיל מאוד ומסוכן לבריאותו של אדם, אשר עלול לגרום לעיוורון, פגיעה במערכת העצבים המרכזית ולמותו של אדם".
אכן, מתנול מוגדר כאחד מהחומרים המסוכנים הקיימים בעולם.
המתנול הידוע גם בשמות 'מתיל אלכוהול' ו'אלכוהול של עץ' הוא הכוהל הפשוט והקטן ביותר. זהו נוזל חסר צבע, דליק ורעיל. שימושיו של המתנול הם בעיקר בתעשיית הפלסטיק, הדלק וכחומר ממיס בכימיה וביולוגיה.
לעומתו, האתנול הוא החומר האלכוהולי הנמצא במשקאות החריפים. למרות שמדובר בסם בעל השפעה מזיקה מאוד על המוח, האתנול איננו מוגדר כחומר רעיל.
מדוע המתנול כה מסוכן
דקות בודדות מכניסתו לגוף האדם הוא הופך לחומר שנקרא פורמלדהיד שמוכר היטב במדע ובתעשייה כרעל מסוכן באופן קיצוני. הפורמלדהיד נכנס לתוך התא ועלול לגרום לשינוי במבנה ה-DNA ולכן עלול לגרום לגידולים ממאירים ולשורה ארוכה של מחלות קשות. פגיעתו הקשה ביותר היא במערכת העצבים המרכזית, במוח ובראיה.(1)
בתעשייה הכללית המתנול מטופל בזהירות יתרה וכרעל מסוכן מאוד. בכל מוצר או מקום בו קיימת סכנה של חשיפה למתנול נתלים שלטי אזהרה עם ציור הגולגולת והאיקס האדום.
ואילו בתעשיית המזון מהללים, מאדירים ומעודדים את צריכתו. שני מוסדות של תעשיית המזון
Methanol Institute Methanol Foundation הוקמו בדיוק למטרה זו. מנהלים אותם "מדענים" שהאמת המדעית לא מעניינת אותם. הדבר היחיד שמעניין אותם זה הכסף הרב שהם מקבלים מהתעשייה. הם דואגים להפיץ מידע מוטעה ושיקרי אודות המתנול המצוי בתזונה. אנשי מקצוע רבים העוסקים בבריאות ובתזונה "קונים" את המידע "המדעי" ומפיצים אותו הלאה למטופליהם ולציבור הרחב.
באתר האינטרנט של אחד מהמוסדות הללו נכתב כי:
"קרן מתנול הוא מוסד חינוכי ומדעי המוקדש לתמיכה בשימוש רב יותר במתנול כמקור אנרגיה נקי. הקרן ממקדת את המשאבים המדעיים והחינוכיים של ארגונים ציבוריים, פרטיים, אקדמיים, לקידום טכנולוגיות לייצור מתנול. הקרן גם מקדמת מאמצים לחנך את הציבור והאקדמיה על היתרונות הסביבתיים של השימוש במתנול ונגזרותיו". (2)
הסיבה שבגללה קורה אבסורד קיצוני כזה היא שתעשיית המזון מוכרת לנו מוצרים המכילים כמויות לא מבוטלות של מתנול והיא לא בוחלת באמצעים כדי להסתיר זאת, להטעות ולבלבל את הציבור.
היכן יש מתנול
הכמות הגדולה ביותר של מתנול מצויה בעשן הסיגריות שעד שנת 1981 כיכבו במקום הראשון כמקור לצריכת מתנול בקרב הציבור. אחרי שנה זו "הכבוד הגדול" של המקום הראשון עבר לממתיק המלאכותי אספרטיים המצוי בכ-14,000 מוצרים שונים: מזונות, משקאות, מסטיקים, תוספי מזון תרופות ועוד. בלגימה אחת של משקה עם אספרטיים יש מתנול כמו בשאיפה אחת של עשן סיגריות. ליטר אחד של משקה עם אספרטיים מכיל כמות מתנול שיש בחפיסת סיגריות שלימה.
עישון פעיל או סביל של סיגריות ושתיית משקאות עם אספרטיים הם המקורות העיקריים לצריכת מתנול.
מדוע האספרטיים כה מסוכן?
מולקולת האספרטיים מורכבת משלושה רכיבים שונים שאחד מהם הוא מתנול בריכוז של 11% (גם שני החומרים הנוספים, חומצה אספרטית ופנילאלנין, מהווים מפגע חמור למוח ולמערכת העצבים המרכזית).
זמן קצר מרגע שמולקולת האספרטיים נספגת אל הדם, היא מתפרקת לשלושת מרכיביה שזורמים לנו בדם באופן חופשי ועושים שמות בגופנו. תוך דקות בודדות המתנול החופשי הופך לפורמלדהיד. (3)
בבדיקות רבות שנערכו במזון ובמשקאות המכילים אספרטיים, התגלה כי הפירוק עלול להתרחש עוד לפני שהוא מגיע למערכת העיכול, למשל כשהמוצר נמצא בטמפרטורה נמוכה. הפירוק עשוי להתרחש בכל המזונות המכילים אספרטיים, אבל מועדים לכך במיוחד הם המשקאות הקלים המאוחסנים במקררים של הצרכנים.
מדען בשם ד"ר מונטה וודרואו (Monte Woodrow), הנחשב למומחה עולמי בנושא רעלים, ביוכימאי בהכשרתו, שעסק למעלה מ-30 שנה בחקר של מזון ובמיוחד ברעילות של מזון, חקר לעומק את החומר מתנול. המחקרים הרבים שבוצעו על ידו ועל ידי מדענים נוספים הובילו לגילוי ולהבנה מעמיקה של ההתנהגות הביוכימית והפיזיולוגית של המתנול בגופנו. בשנת 2011 יצא לאור ספרו שעוסק במתנול, הספר נקרא: While Science Sleeps: A Sweetener Kills.("כשהמדע ישן – ממתיק הורג"). הכוונה לממתיק האספרטיים.
באתר שלו שמוקדש כולו לסכנה של המתנול, ניתן לקבל מידע חשוב אודות המתנול שנמצא במזונות מעובדים כמו קופסאות שימורים של ירקות ופירות, מזונות מעושנים, ריבות ועוד.
כתובת האתר: http://www.whilesciencesleeps.com
ד"ר מונטה נמנה על קבוצת מדענים ורופאים בכירים הפעילים במלחמה נגד האספרטיים . הם הקימו בארצות הברית מרכז שנקרא: Mission Possible World Health International שמטרתו היחידה היא מלחמת חורמה באספרטיים. באתר שלהם ניתן למצוא מידע רב אודות האספרטיים : מחקרים, ראיונות עם מדענים ורופאים, עדויות של אנשים שנפגעו מאספרטיים ועוד חומר מרתק ומזעזע. http://www.mpwhi.com/main.htm אני מאוד ממליצה להיכנס לאתר וללמוד לעומק על רעל זה.
מהמחקרים הרבים והמעמיקים שבוצעו על ידי ד"ר מונטה ומדענים רבים נוספים, עולה באופן חד משמעי כי צריכת אספרטיים קשורה באופן ישיר להתפתחות של כמה מהמחלות הקשות ביותר מהן סובלים מיליונים רבים בכל העולם. לדעת ד"ר מונטה הסיבה העיקרית היא המתנול המצוי באספרטיים.
על שלושה מבין המחלות והמומים המולדים הנפוצים כותב מונטה בהרחבה רבה: טרשת נפוצה, אלצהיימר ואוטיזם. בספרו ניתן למצוא הסברים מדויקים ומעמיקים על מה בדיוק עושה המתנול בתאי המוח שמוביל לשלוש בעיות קשות אלה.
מונטה מביא נתונים והוכחות לכך שמאז 1981, השנה בה אישר ה- FDA את השימוש באספרטיים, חלה עליה דרמתית במספר החולים בטרשת נפוצה, אלצהיימר והתינוקות שנולדו עם אוטיזם. (4)
כמה מהנתונים הללו:
- היארעות מחלת האלצהיימר עלתה פי 10,000% מאז שאספרטיים אושר לשימוש.
- היארעות מחלת טרשת נפוצה עלתה ב- 60% מאז שאספרטיים אושר לשימוש וחלה עליה חדה בתמותה ממחלה זו.
- עליה עקבית, יציבה ולא מוסברת של כמה מומים מולדים מאז שאספרטיים אושר לשימוש, ביניהם מומים בעמוד השדרה ואוטיזם. על אוטיזם דווח לראשונה בהיסטוריה ב-1943 ושכיחותו נשארה יציבה במשך 40שנה ללא שינוי. שינוי קרה רק אחרי שאספרטיים אושר- עליה דרמתית במספר התינוקות שנולדו עם אוטיזם.
- ממצאי מחקריו של ד"ר מונטה ומדענים אחרים מלמדים כי המתנול שמשתחרר ממשקאות דייאט חודר אל העובר דרך השיליה ונספג במוחו כשעה אחרי שאימו צרכה אספרטיים.
כמצופה ממדען דגול, כל משפט בספרו מגובה במקורות מוצקים שכוללים חומר מדעי, מסמכים רשמיים, שמות, תאריכים, עדויות ועוד. בספרו כותב מונטה בהרחבה גם על מחקרים של מדענים בכירים נוספים המחזקים את ממצאיו.
רשימת המדענים שמחקריהם הוכיחו כי אספרטיים הוא חומר מסרטן היא ארוכה (H. J. Roberts John Olney, Russell Blaylock,, Monte Woodro ועוד ). אחד מהבכירים ביותר שגם פעיל היום במלחמה נגד האספרטיים, הוא מדען איטלקי בשם ד"ר מורנדו סופריטי Mornado Soffrit העומד בראש "המכון לחקר הסרטן של קרן רמזיני" הנמצא בעיר בולוניה שבאיטליה ונחשב לאחד מהמרכזים הטובים ביותר בעולם לחקר הסרטן. המחקרים הנערכים בו הם גדולים וארוכי טווח וממוקדים בזיהוי הסיבות להתפתחות של מחלת הסרטן.
בשנת 2007 הוענק לד"ר מורנדו סופריטי הפרס האמריקאי היוקרתי ביותר המוענק למדענים שעוסקים בחקר הסרטן Irving J. Selikoff Award)). הפרס הוענק לו על תרומתו הגדולה והחשובה לזיהוי חומרים מסרטנים סביבתיים ותעשייתיים ועל קידום מחקריו המדעיים העצמאיים. פרס זה הוענק עד כה לכ- 3 מדענים בלבד.
לפני שנה בתאריך ב- 5.8.17 פורסם דו"ח שכתב ד"ר סופריטי ובו סקירה של כמה מחקרים שבוצעו על אספרטיים. (5)
הדו"ח מפורט מאוד ומשתרע על פני 36 עמודים. באחד המחקרים הנסקרים בו נמצא כי הסיכוי לפתח לויקמיה ולימפומה גדל ב-62% כאשר לעכברים ניתן אספרטיים במינון של 20% מהמינון המומלץ לצריכה יומית על ידי ה– FDA. כמו כן, נמצא כי הסיכוי לסרטן עלה משמעותית כשהחשיפה לאספרטיים הייתה בתקופה העוברית. הדו"ח מסתיים בהמלצה חשובה מאוד: "אנחנו ממליצים לנשים הרות ולילדים להימנע מצריכת מוצרים המכילים אספרטיים".
עד כמה שידוע לי, אף גורם תקשורת בישראל לא הזכיר ולו במשפט אחד, את הדו"ח וההמלצה החשובה הזו.
הממתיקים המלאכותיים (סכרין, סוכרלוז, אססולפאם K) ובראשם האספטיים נחקרו לעומק על ידי מדענים רבים בכל העולם, כולל בישראל. הממתיק הנחקר ביותר הוא האספרטיים. הממצאים המדעיים מלמדים כי אין ומעולם גם לא היו חילוקי דעות בנושא הממתיקים המלאכותיים בקרב המדע הטהור, לא "המדע בשירות התעשייה", אלא המדע הנקי מכל אינטרסים כלכליים, אינטרסים זרים, מדע שמנוהל על ידי מדענים עצמאיים שהדבר היחיד העומד לנגד עיניהם היא האמת המדעית ואותה הם משמיעים בקול גדול ללא פחד מאף גורם. האמת המדעית קובעת באופן חד משמעי שהממתיקים המלאכותיים מסוכנים מאוד.
קריאת הדברים החמורים הללו צריכה לעורר כמה שאלות חשובות, והן:
- למה מתעלמים מדעתם של מדענים בכירים בעלי ניסיון רב?
- למה הציבור לא נחשף לחומרים הקשים שמפרסמים מדענים אלה?
- אם כל המידע שהצגתי כאן נכון כיצד יתכן שרשויות הבריאות בעולם ובראשן ה- FDA מאשרים צריכת אספרטיים ?
התשובות לשאלות נוקבות אלה הן כל כך מזעזעות שהציבור הרחב מתקשה להאמין להן, מסרב להאמין להן. אחד מהסיפורים הכי מזעזעים, מטלטלים ואפילו מפחידים הוא סיפור התנהלות ה- FDA עם האספרטיים ואופן מתן האישור לצריכתו. סיפור זה מתועד היטב ונגיש לציבור באינטרנט ובספרים רבים, אחד מהם הוא ספרי "רק לא דיאטה". (6)
מהסיפור על האספרטיים המפורט במקור מספר 6, ניתן לקבל תשובות ל-3 שאלות אלה ולרבות נוספות.
אסיים עם פנייה ישירה לציבור הקוראים ובמיוחד לנשים:
עשרות רבות של מדענים בכירים טוענים באופן נחרץ כי הממתיקים המלאכותיים ובראשם האספרטיים, הם חומרים מסוכנים מאוד הפוגעים קשות בנו ובילדינו. לעומת זאת, רשויות הבריאות, כולל בישראל, טוענות שדבריהם אינם נכונים. אני מניחה שרובכם נוטים לבטוח ולהאמין "בעיניים עצומות" לרשויות הבריאות ולכן תבחרו להמשיך לצרוך אספרטיים וממתיקים מלאכותיים אחרים. אבל, לעניות דעתי, אתם לא יכולים לפסול לחלוטין את האפשרות שאולי בכל זאת המדענים הללו צודקים. ואפילו אם על פי תפיסת עולמכם הסיכוי לכך קלוש מאוד, אסור לכם להתעלם לחלוטין מאפשרות זו ולכן עליכם לנהוג בזהירות יתרה ולהימנע מצריכת חומרים אלה. ולנשים ההרות שביניכן, האם אתן מוכנות להמשיך ולצרוך אספרטיים ובכך לקחת סיכון, ולו הקלוש ביותר, שהדבר יגדיל את הסיכוי שהעובר הגדל ברחמכם ייוולד אוטיסט?
מקורות
2 . Methanol Foundation
3 . ASPARTAME: METHANOL AND THE PUBLIC HEALTH.