כשמדברים על מניעה של מחלות לב וכלי דם אי אפשר שלא להזכיר את ד"ר דין אורניש.
ד"ר דין אורניש הוא קרדיולוג אמריקאי שהתפרסם בזכות תוכנית לשיקום לב שפיתח ושהוכחה כגורמת לנסיגה של טרשת עורקים ולשיפור דרמטי במצבם של חולי לב.
ד"ר דין אורניש הוכיח והראה לכל העולם את יעילות תוכניתו בעזרת צילומים. הוא צילם את ליבם של החולים לפני שהתחילו את תוכנית השיקום וחזר וצילם אותו כעבור כמה חודשים מהתחלת יישומה.
הצילומים בוצעו באמצעות צנתורים וסורק ממוחשב. השוואת הצילומים של "לפני" ו"אחרי" התוכנית גרמה לתדהמה של ממש בקרב רופאים בכל העולם. כלי דם של חולים שיישמו את התוכנית החלו להיפתח, משקעים טרשתיים נעלמו וזרימת הדם השתפרה מאוד. הבסיס לתוכניתו של ד"ר אורניש שגורמת לכל הניסים והנפלאות הללו, הוא אך ורק שינויים באורח החיים של האנשים בארבעה תחומים: הרפית מתחים, תזונה, פעילות גופנית והפסקת עישון. תוצאות תוכניתו של ד"ר אורניש גרמו למהפכה עולמית ברפואה המערבית. בזכותו, התחיל שינוי בחשיבה של אנשי המקצוע בתחום הרפואה. התחיל תהליך של הבנה והפנמה שלאורח חיים אכן יש השפעה מכרעת על התפתחות של טרשת עורקים ומחלות לב ושמחלות לב וכלי דם ניתנות למניעה ע"י שמירה על אורח חיים בריא, ומי שכבר חולה יכול לשפר את מצבו ולגרום לנסיגתה של המחלה.
להלן כמה טיפים ברוח העקרונות שבתוכניתו של ד"ר דין אורניש, שלא קשים לביצוע ושעשויים בעה"ש להקטין את סיכויינו לפתח מחלות לב וכלי דם.
1. הרפיית מתחים
מתח מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, לכן חשוב לפעול בכל המישורים כדי להקטין מתחים (פעילות גופנית, מדיטציה, דמיון מודרך, חשיבה חיובית ועוד).
2. תזונה
"פחות שומן –יותר חיים" זאת הסיסמה העיקרית בתוכנית התזונה של ד"ר אורניש.
באופן מיוחד, חשוב להימנע מצריכה של שומן מסוג טראנס שמצוי בעיקר במרגרינות למיניהן. ללא ספק זהו השומן המזיק ביותר לבריאות. הוכח שהוא מהווה חומר גלם לכבד ליצירת כולסטרול רע בעל נטייה מוגברת להתחמצן ולשקוע בדפנות העורקים. בנוסף לכך, הוכח ששומן טראנס גורם לירידה של רמת הכולסטרול הטוב שמגן עלינו מטרשת עורקים.
חומצות שומן מסוג אומגה 3
חשוב לצרוך מהן באופן קבוע יומיומי. הן מצויות בכמות גדולה בדגים (גם בטונה מקופסה) ובזרעי פשתן. רצוי שגופנו יקבל את האומגה 3 ישירות מן המזון הטבעי כי כך הוא מפיק מהן תועלת רבה יותר מאשר מכמוסות.
אכילה של כף זרעי פשתן טחונים מספקת כמות יפה של אומגה 3. ניתן להכניס אותם לתוך גביע יוגורט או קערת דגני בוקר.
ירקות, פירות, נבטים
מהווים את ספקי האנטיאוקסידנטים החזקים ביותר בטבע, לכן ככל שנרבה באכילתם כך יקטן ריכוז הכולסטרול הרע המחומצן, כמו גם כל תהליכי החמצון האחרים שאחראים לתהליך ההזדקנות ולרוב המחלות.
בכל ארוחה, חשוב מאוד לאכול סלט של ירקות טריים מתובלים בכפית שמן זית, שמן קנולה או טחינה גולמית. השמן מאפשר ספיגה טובה יותר של הויטמינים והמינרלים.
שום
שום נחשב לאחד מהמזונות המרפאים ביותר הקיימים. מלבד היותו האנטיביוטיקה של הטבע, הוא גם מדלל דם דיי חזק ולכן מקטין את הסיכויים להיווצרות של קרישי דם שמהווים את הסיבה העיקרית לאוטמים.
חשוב לעשות מאמץ ולאכול כל יום כמה שיני שום (לפחות 2-6). יש למעוך את שיני השום בסמוך למועד הארוחה ולהכניסו לקערת הסלט. על בעיית הריח ניתן להתגבר ע"י צחצוח שיניים, לעיסת מסטיק או לעיסת כמה גבעולי פטרוזיליה.
דגנים מלאים מהווים גם הם ספקים איכותיים של אנטיאוקסידנטים.
3. פעילות גופנית
פעילות גופנית נכונה משמעותה רפואה מונעת – זאת היא קביעה מדעית שהוכחה באין ספור מחקרים מדעיים. באופן מיוחד נחקרה השפעת הפעילות הגופנית על מניעה של מחלות לב וכלי דם. בעקבות ביצוע פעילות גופנית נצפו שינויים פיזיולוגיים רבים בחומרים שקשורים קשר ישיר להתפתחות של טרשת עורקים. השינויים ניתנים למדידה כמותית מדויקת. כמו למשל: עליה בכולסטרול הטוב, ירידה בכולסטרול הרע המחומצן, ירידה בטריגליצרידים, ירידה בחלבון מגיב C, עליה ברמת האנדורפינים שגורמים לנו להיות רגועים יותר ועוד.
יצירת מעקפים טבעיים
מעקפים טבעיים הם כלי דם קטנים חדשים הנוצרים במקומות שונים בגוף, המאפשרים זרימת דם טובה יותר. גם בשריר הלב נוצרים כלי דם חדשים, העוקפים את העורקים הכליליים הקיימים, מה שמאפשר זרימת דם טובה יותר לכל שרירי הלב. ככל שלשריר הלב יש יותר מעקפים טבעיים, כך יקטן הסיכוי שלו לאוטם. פעילות גופנית היא הדרך לגרום ליצירת מעקפים טבעיים ולאספקת דם טובה יותר לשריר הלב.
כדי לגרום לשינויים הפיזיולוגיים הנפלאים הללו חשוב לצעוד צעידה מהירה שתגרום לעליה של הדופק (דופק אירובי) ולהתמיד בה לפחות 40 דקות רצופות בלי עצירות. רצוי לצעוד כך לפחות 4 פעמים בשבוע.
4. הפסקת עישון
עישון מוגדר ללא עוררין כגורם סיכון מספר 1 לטרשת עורקים. הניקוטין שבעשן הסיגריות הוא בעצם הדבק שמדביק את הכולסטרול הרע לדפנות העורקים. לכן אין פשרות עם מפגע בריאותי חמור זה, כולל העישון הכפוי. העשן היוצא מהסיגריה אחראי על רוב הזיהום הסביבתי והוא מכיל ריכוז גבוה של חומרים מסוכנים, יותר מאשר העשן הנשאף אל ריאותיו של המעשן. כלומר כל מי שאינו מעשן בעצמו, אבל נחשף לעשן הסיגריות של מישהו אחר, ניזוק יותר מאשר המעשן עצמו.
אל תאפשרו לאף אחד לעשן לידכם!
לסיכום
הוכח מדעית באופן חד משמעי שניתן להקטין את סיכויינו לפתח מחלות לב וכלי דם, וזאת אך ורק ע"י שינויים באורח חיינו. השינויים הנדרשים מאיתנו אינם כרוכים בהקרבה גדולה ונמצאים בהישג ידינו. עם קצת תשומת לב כל אחד יכול ליישמם ועל ידי כך בעה"ש לשפר את מצב הבריאות שלנו ושל כל בני ביתנו.