חשד כבד כי הממתיקים המלאכותיים תורמים תרומה נכבדה למגיפת ההשמנה העולמית, הועלה כבר לפני מספר שנים ע"י כמה מדענים. בשנים האחרונות, בוצעו כמה מחקרים שאישרו חשד זה.
אציין כמה מהם.
בפברואר 2008 הכריזה חוקרת בשם פרופ' סוזן סוויטרס Susan E, Swithers מאוניברסיטת פרדו שבאינדיאנה ארה"ב, כי ממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום לעלייה במשקל. הכרזה זו באה בעקבות תוצאותיהם של שני מחקרים שהובילה בנושא. עמיתה לאחד המחקרים היה פרופ' טרי דווידסון Terry L Davidson. שניהם מומחים במדע ההתנהגות הנוירולוגית.( 1)
המחקרים בוצעו על חולדות שהוזנו במזון שהומתק ע"י ממתיקים מלאכותיים.
לגוף יש יכולת טבעית לווסת את צריכת המזון ואת משקלו. יש לו יכולת למדוד קלוריות ועל פי זה הוא מאותת לנו מתי להפסיק לאכול. ממצאי מחקריהם של סוויטרס ודווידסון מצביעים על כך שיכולת טבעית זו של הגוף משתבשת כאשר לתמונה נכנסים ממתיקים מלאכותיים.
הטבעיות שביחסים גוף- טעם מתוק, כבר לא קיימת. יכולת הגוף לספור קלוריות המבוססת על מתיקות המזון נחלשת.
פרופ' סוויטרס טוענת שאיבוד היכולת של הגוף למדוד צריכה של קלוריות, תורמת לעלייה בצריכת המזון ולכן לעלייה במשקל.
קיימות עבודות מחקר שבדקו באופן מיוחד את השפעת ממתיק האספרטיים על השמנה. זהו הממתיק המלאכותי הנפוץ ביותר בעולם, ולדעת מדענים רבים, גם המסוכן ביותר מביניהם. הוא מצוי במשקאות דייאט.
בכנס מדעי שהתקיים בחודש יוני 2005 בסאן דייגו, לציון 65 שנה לאגודת הסוכרת האמריקאית, דווחה חוקרת בשם שרון פאולר Sharon P Fowler על תוצאות מחקר שבוצע ע"י צוות חוקרים מאוניברסיטת טקסס, שמטרתו הייתה לבדוק האם משקאות דייאט מוגזים, ממותקים ע"י אספרטיים, משמינים. (2)
המחקר כלל 1,550 משתתפים מרקע שונה בגילאים 25-64 שנה. 622 מתוכם התחילו את המחקר במשקל תקין. המחקר נמשך לאורך 8 שנים, במהלכן שתו המשתתפים משקאות מוגזים , חלקם היו משקאות דייאט וחלקם רגילים, כלומר ממותקים בסוכר. המעקב היה אחר משקלם.
להלן תקציר התוצאות:
- כ- 1/3 מתוך 622 המשתתפים שהחלו את המחקר במשקל תקין, הפכו בסיומו להיות עם עודף משקל, חלקם אף הגיעו למצב של Obese (עודף משקל פתולוגי).
- 47% מתוך קבוצת המשתתפים אשר שתתה יותר משתי פחיות משקה רגיל, סיימו את המחקר עם עודף משקל, חלקם במצב של Obese .
- 67% מתוך קבוצת המשתתפים אשר שתתה יותר משתי פחיות משקה דיאט, סיימו את המחקר עם משקל עודף, חלקם במצב של Obese. כלומר, משקאות הדייאט גרמו להשמנה גדולה ב-20% יותר מאשר המשקאות הרגילים.
מסיכום הנתונים שהתקבלו, קבעו החוקרים שעם כל פחית או בקבוק משקה דייאט שאדם שותה בכל יום, עולים סיכוייו להשמנה ב-41%.
בהחלט ניתן לומר שהתוצאות שהתקבלו הן מרעישות, אבל לדעת מדענים רבים, כלל לא מפתיעות. שכן, נמצא כי הפנילאלנין והחומצה האספרטית – שניים מבין שלושת החומרים שמרכיבים את האספרטיים (החומר השלישי הוא מתנול)- מאיצים את שחרור האינסולין, הנחשב להורמון בונה. כלומר, הורמון שגורם לגוף לאגור שומן. בנוסף לכך, נמצא כי מינונים גבוהים של פנילאלנין עלולים להקטין את רמת הסרוטונין, שהוא אחד מהמעבירים העצביים, שמאותת לגוף על מצב של שובע. הסרוטונין קשור ישירות לצריכה של פחמימות. כמות נמוכה שלו עלולה לגרום להשתוקקות לאכילת פחמימות.
פרופ' שלדון קרומסקי מאוניברסיטת טאפס בארה"ב עסק גם הוא בחקר השפעת הרעלים על השמנה. הוא גילה כי מספיקה כמות קטנה של רעלים כדי לגרום לשיבוש המערכת ההורמונאלית. (קטנה בהרבה מהרמה הנחשבת לתקינה, על פי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה).
ממצאיו מצביעים על כך שחל שיבוש גם בהפרשת הורמונים נוספים אשר להם השפעה ישירה על השמנה והם: אסטרוגן, טסטוסטרון, קורטיזול, אינסולין, הורמון הגדילה והלפטין.
סיכום
- המידע שהוצג על ידי במאמר זה מהווה חלק קטן מאוד מהמידע שהתקבל במחקרים מדעיים רבים על הממתיקים המלאכותיים והקשר שלהם להשמנה (ולצרות בריאותיות רבות אחרות). ולמרות זאת, הדרך עד לקבלת החלטה לאסור את השימוש בהם עדיין ארוכה מאוד. אבל כל מחקר שמתפרסם בנושא, מקדם אותנו צעד אחד גדול להשגת מטרה חשובה זו.
מראה מקום
- Purdue News June 29, 2004 Study: Artificial sweetener may disrupt body's ability to count calories Terry L. Davidson & Susan E. Swithers
- 65th Annual Scientific Sessions of the American Diabetes Association in San Diego on June 10-14, 2005 (Abstract 1058-P)